Stad ontvangt subsidie voor zorgzame buurten

Het stadsbestuur krijgt, gespreid over twee jaar, een subsidie van 100.000 euro van de Vlaamse overheid voor de uitvoering van het project rond zorgzame buurten.

Het project kreeg de naam 'Herentals Linkeroever' en wil een netwerk van buurtzorg uitbouwen in de wijken de Molekens en Sint-Janneke.

Schepen Bart Michiels: "Met 'Herentals Linkeroever' willen we iedereen in de Molekens en Sint-Janneke die voor iemand zorgt, met elkaar verbinden. Dat gaat om professionele zorgverleners, maar ook om buurtverenigingen, mantelzorgers of organisaties die werken rond zorg. In deze wijk zijn al heel wat organisaties aanwezig. Dat maakt het voor ons de ideale locatie om te experimenteren met buurtzorg. Op die manier blijven we streven naar Herentals als warme stad. '

De keuze voor de Molekens en Sint-Janneke is misschien verrassend. De wijken kennen gemiddeld niet meer ouderen of kwetsbaren dan de rest van de stad. Maar met Zewopa, De Boekerij, het Wijkgezondheidscentrum De Berk en heel wat socioculturele verenigingen zoals OKRA, FEMMA, KWB en de parochie, zijn er heel wat geëngageerde partners in de buurt.

Er is ook een boeiende mix van jonge en oude gezinnen en er zijn twee woonwagenterreinen in de buurt. Het maatwerkbedrijf Kaliber ligt er middenin, met zorg voor hun medewerkers.

Burgemeester Mien Van Olmen: "De wijken behoren tot het centrum van Herentals, maar zijn door de ligging aan de andere kant van het kanaal en buiten de ring wat afgesneden van de kern van de stad. Door het verdwijnen van de laatste buurtwinkel komen daar een aantal basisvoorzieningen in het gedrang voor de meest kwetsbare wijkbewoners. Met dit project willen we hier een oplossing voor bieden."

Personen die hulp nodig hebben, wonen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving. Via het opzetten van buurtzorgnetwerken werken buurtbewoners, verschillende diensten van het lokaal bestuur, zorgactoren, verenigingen, ... samen om hen hierbij te ondersteunen. Een buurtzorgnetwerk is een aanvulling op het professionele zorgaanbod en op het verenigingsleven. Het buurtzorgnetwerk moet laagdrempelige zorg aanbieden door en voor buurtbewoners. Het gaat om buurtbewoners die op vrijwillige basis iets doen voor elkaar. Zo zorgen ze, naast de professionele zorg van bijvoorbeeld huisartsen, thuisverpleegkundigen en thuiszorgdiensten, voor een bijkomende en belangrijke schakel van zorg.

Niet-beschermd hekwerk rond domein Le Paige verdwijnt

Het stadsbestuur wil van domein Le Paige een volwaardig stadspark maken en de omgeving uitbouwen tot een nieuwe hoofdpoort voor de stad, waar erfgoed en toerisme centraal staan.

Om het park zo toegankelijk mogelijk te maken, laat het bestuur in februari een groot deel van het niet-beschermd hekwerk weghalen. Het gaat om het grijs metalen hekwerk aan de parkrand langs de Poederleeseweg en de Nederrij.

De stenen zuilen blijven staan, evenals het gietijzeren hekwerk voor het kasteel, dat als historisch erfgoed beschermd is.

Er komen nadien ook nieuwe paden die aansluiten op de bestaande paden in het domein. Hiervoor zal plaatselijk wat lage begroeiing verwijderd moeten worden.

Meer dan 2.000 fietsers rijden dagelijks over brug Herenthoutseweg

Op vraag van de buurtbewoners werden van augustus tot december vorig jaar permanente fietstellers geplaatst aan de nieuwe brug over de Herenthoutseweg, een in elke rijrichting.

Het initiatief maakt deel uit van de overeenkomst uit 2019 tussen stad Herentals, De Vlaamse Waterweg en verschillende buurtbewoners om het oorspronkelijke ontwerpplan van de brug en de nabije omgeving te verbeteren voor fietsers en voetgangers. Onder andere de fietspaden op de brug zijn breder uitgevoerd dan eerst was voorzien.

Gemiddeld 1.181 fietsers reden in die periode elke dag in de richting van het centrum. In die richting was vrijdag 3 september een piekdag met 2.578 fietsers. 7 % van hen reed wel in de verkeerde richting. Hier was het op weekdagen het drukst rond 8 uur 's morgens met tot 600 fietsers op een uur.

Gemiddeld 1.024 fietsers reden tussen augustus en december 2021 dagelijks in de richting van de Molekens. Een piekdag op dit fietspad was dinsdag 7 september met 2.414 fietsers.

2 % van de fietsers reed in de verkeerde richting. Op woensdag lag het piekmoment tussen 12 en 13 uur met gemiddeld 300 fietsers op één uur. Op andere weekdagen was het in de richting van de Molekens het drukst tussen 15 en 16 uur, met tot 500 fietsers op een uur.

Participatief street art project

In 2022 zet stad Herentals sterk in op street art onder het motto 'street art is het democratiseren van kunst'. Op de volgende vijf locaties, verspreid over het centrum, Noorderwijk en Morkhoven, zullen professionele binnen- en buitenlandse artiesten een muurschildering maken: muur Vest (kruising Rode-Kruisstraat), voetgangerstunnel station, skatepark Stadspark, paadje tussen Dorpsplein en Oude Dreef in Noorderwijk en de schuine muur van het Dorpshuis in Morkhoven.

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Treepack. Zij zijn gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art, waaronder verschillende grote muurschilderingen in de provincie Antwerpen, tot prachtige kunstwerken.

De visie van Treepack bestaat uit het opwaarderen van publieke ruimtes met kunstwerken van alle formaten. De wereld is ons canvas.

Een werkgroep van inwoners, stadsmedewerkers, schepenen en experten kozen de inhoudelijke thema's voor de verschillende kunstwerken. Alle thema's hebben te maken met de eigenheid van Herentals en de Herentalsenaren.

U zal trouwens mee kunnen kiezen uit de uiteindelijke twee ontwerpen voor de muurschildering in de Vest, het Stadspark, Noorderwijk en Morkhoven. Treepack zal voor de stationstunnel met een intern team van vormgevers en kunstenaars een uitgebreid concept uitwerken waar de monumenten en typische natuur van Herentals in verwerkt zullen worden.

In het Stadspark kunnen de lokale jeugd en skaters online mee nadenken over welke thema's ze in het kunstwerk verwerkt willen zien. Een graffitikunstenaar gaat met deze thema's aan de slag en zal het kunstwerk maken op de hoge muur naast het skatepark in het Stadspark.

Daarnaast zal het lage gedeelte van de muur naast het skatepark in de eerste week van de paasvakantie met een workshop worden ingewijd als 'legale graffitimuur'. Zo wil Herentals lokale kunstenaars een plek geven om zich in de toekomst op te kunnen uitleven.

De werken starten in de periode maart - april en zullen klaar zijn op zondag 22 mei 2022 (de laatste dag van het kunstenfestival STORMLoop).

Alle nieuwe en enkele bestaande graffitikunstwerken in Herentals zullen ook worden opgenomen in de Street Art Cities app, dé app voor street art wereldwijd. Ook de komende jaren zal de stad nog inzetten op street art in Herentals.

Primeur in Vlaanderen: loopomloop van 42 km door Herentals, Noorderwijk en Morkhoven

Het stadsbestuur en Sport Vlaanderen slaan de handen in elkaar om samen met de Herentalse atletiekclub AC Herentals een loopomloop van 42 kilometer door Herentals, Noorderwijk en Morkhoven aan te leggen.

De marathonomloop krijgt shortcuts en nieuwe paden om de drempel te verlagen voor beginnende lopers. Het resultaat is een netwerk van loop- en wandelroutes in en rond Herentals met allemaal verschillende afstanden en startplaatsen, een primeur in Vlaanderen.

De bewegwijzering van het parcours is vergelijkbaar met die van de fiets- en wandelknooppunten. Die zou eind maart helemaal rond moeten zijn.

Geschenkpakket voor medewerkers van de stad

In normale tijden nodigt het stadsbestuur elk jaar zijn medewerkers uit voor een nieuwjaarsreceptie begin januari.

Op die receptie huldigt de stad ook de jubilarissen en gepensioneerden van het vorige jaar. Helaas kon dit feest niet plaatsvinden in 2021 en 2022. Het stadsbestuur wil niet nog een jaar wachten om waardering en dank aan de medewerkers te betuigen.

De stad bezorgt daarom deze week een nieuwjaarspakket aan alle medewerkers, bestuursleden en collega's die in 2020 en in 2021 met pensioen gingen. Maatwerkbedrijf Kaliber heeft het pakket samengesteld met lokale streekproducten.

Nieuwe vacatures bij de stad

Het stadsbestuur werft een kinesist aan voor woonzorgcentrum Sint-Anna. Solliciteren kan tot en met 13 februari.

Het bestuur heeft ook vacatures voor een expert mobiliteit en een beleidsmedewerker digitale inclusie Neteland. Solliciteren voor deze functies kan tot en met 20 februari 2022.

Een gedetailleerde functiebeschrijving en uitgebreide aanwervingsvoorwaarden vindt op www.herentals.be/vacatures.  Foto A. Leys/NNieuws.